fallback

ЕК предлага промяна в процеса по взимане на решения в ЕС

Брюксел възнамерява да въведе обикновено мнозинство при гласуване, като изключва от сметките въздържалите се

22:10 | 14.02.17 г.

Европейската комисия (ЕК) предлага промяна в процеса по взимане на решения в Европейския съюз (ЕС) с цел да преодолее нарастващия евроскептицизъм, съобщава Ройтерс.

В момента например има разнобой по въпроса как и дали да бъдат одобрени някои химикали и генетично модифицирани организми (ГМО), посочва информационната агенция. Тъй като държавите членки не успяват да постигнат компромис, отговорността за финалното решение се прехвърля към Комисията.

При сегашната система за взимане на решения е необходимо квалифицирано мнозинство от над 50% от общите гласове. В някои случаи това е невъзможно да се постигне, тъй като много от държавите членки се въздържат от гласуване. Това налага Брюксел сам да приема непопулярни мерки, за което след това търпи критики и обвинения.

Съгласно предложените промени при новата система за гласуване ще се иска обикновено мнозинство за вземане на решения, като въздържалите се няма да се вземат предвид. Комисията освен това иска да направи гласуванията публични, за да увеличи общата осведоменост за това как се вземат решения на ниво ЕС.

Предложението за изменение на процеса на вземане на решения, известен като комитология, се нуждае от одобрението на страните от ЕС и парламента на ЕС.

Групата на Зелените в Европейския парламент заяви, че предложението на Комисията не е достатъчно. Партията настоява за цялостна промяна в процеса.

Комисията допълва, че през последните две години се е наложило да приеме 17 акта, актове, които се отнасят до разрешаване на чувствителни въпроси, защото държавите не са били в състояние да решат сами и да постигнат компромис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още