fallback

Гръцките фермери излизат на мащабни протести в столицата Атина

В сектора настояват за данъчни облекчения, минимални цени на продукцията им и опрощаване на дългове

11:31 | 14.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцките фермери и животновъди излизат на мащабни протести в столицата Атина, съобщават местните медии. По-късно през седмицата са планирани и срещи със земеделския министър Вангелис Апостолу и вицепремиерът на страната Янис Драгасакис, пише в. "Катимерини".

Между 2 хил. и 3 хил. души ще преминат през центъра на гръцката столица днес. Протестът е срещу плановете за реформа в сектора. Един от синдикатите в страната - ADEDY, призова своите членове да прекратят работа днес около обяд и да подкрепят протеста на фермерите. До този момент няма яснота колко масов ще бъде протестът.

Правителството предвижда увеличаване осигуровките в земеделския пенсионен фонд OGA, както и увеличаване на данъците.

Фермерите обаче се противопоставят на тези намерения. Сред техните искания са още и намаляване на минималната възраст за пенсиониране в сектора и премахване на данъчното облагане за доходи до 12 хил. евро годишно. Доходите без данъци трябва да се увеличат и с 3 хил. евро годишно на дете, настояват още заетите в сектора.

Фермерите искат и определени количества горива без акцизи, минимални гарантирани цени за селскостопанските продукти и опрощаване на техни дългове, допълва Ana Mpa. 

Всяка зима гръцките фермери блокират пътища в страната и гранични пунктове в знак на протест срещу реформите, които Атина прави под натиска на кредиторите. По тази причина и периодично беше затваряна българо-гръцката граница - в опит да бъде привлечено вниманието на Европейската комисия (ЕК).

През тази година полицията в южната ни съседка не допусна затварянето на границата с България. Блокиран за седмици обаче е граничният пункта "Евзони" с Македония.

Фермерите предупредиха, че протестът им ще ескалира, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:45 | 11.09.22 г.
fallback