fallback

Европейските борси приключиха сесията във вторник с минимални ръстове

Финансовите отчети и икономическите данни продължават да бъдат в основния фокус на инвеститорите

19:03 | 07.02.17 г.

Акциите на европейските борси затвориха с повишения, като финансовите отчети и икономическите данни продължават да бъдат в основния фокус на инвеститорите, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 приключи с ръст от 0,4%, като повечето сектори завършиха на положителна територия. Секторът на суровините се представи най-добре във вторник след ръст на цените на ценните и неблагородните метали, а акциите на петролните и газовите компании затвориха с понижение от над 1,5%.

Френската банка BNP Paribas отбеляза по-ниска от очакванията нетна печалба за четвъртото тримесечие след отписване за 127 млн. евро на полското си подразделение. Акциите ѝ поевтиняха с 4,6%, а Pandora се оказа на дъното на европейския бенчмарк.

Акциите на автомобилните компании се възстановиха леко от по-ранните си загуби, макар че все пак приключиха с понижение от 0,5%, след като френските власти изпратиха на прокуратурата дело за манипулиране на вредни емисии, в което е замесена Fiat Chrysler. Акциите на производителя на автомобили бяха временно спрени от търговия малко след отварянето на пазара и приключиха с 3% по-ниско във вторник.

Петролна компания ВР също не успя да отговори на очакванията на анализаторите с печалба от 400 млн. долара през последното тримесечие на 2016 г. Цената на акциите ѝ спадна с 2,9% във вторник.

Munich Re отчете по-слаба печалба за последното тримесечие на 2016 г. заради по-високите разходи в резултат на бури и земетресения. Въпреки това компанията каза, че ще може да плати по-висок дивидент. Акциите на германската компания поевтиняха с 1,2% в късната сутрешна търговия.

Инвеститорите показват признаци на тревога заради несигурността на глобалния политически небосклон. Търсенето на злато продължава да расте, като цените затвориха на тримесечен връх в понеделник, а японската йена се търгува по-високо спрямо долара и еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:55 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още