fallback

Румънският омбудсман сезира Конституционния съд за спорния правителствен указ

С плакати "Корупцията убива" 120 хил. души протестираха в Букурещ срещу действията на правителството

22:48 | 03.02.17 г.
Автор - снимка
Създател

Спорният указ на румънското правителство, чрез който ще бъдат оневинени обвинените в корупция, които не са нанесли щети за над 200 хил. леи (48 хил. долара), ще бъде разгледан от Конституционния съд, съобщи Ройтерс. Институцията беше сезирана от омбудсмана Виктор Чорбя.

Хиляди румънци излязоха на протест срещу правителственото решение да бъдат декриминализирани корупционни действия. Тази вечер в Букурещ се събраха 120 хил. души, по данни на полицията, които поискаха незабавната отмяна на указа. Още 300 хил. са протестиращите в останалите части на страната.

Протестиращите издигат плакати с надписи "Корупцията убива", допълва агенцията.

Въпреки протестите правителството отказва да отмени своето решение. То трябва да влезе в сила на 10 февруари. Румънският президент Клаус Йоханис също изрази своето безпокойство преди началото на Европейския съвет в Малта. Пред журналисти във Валета той обясни, че ситуацията в страната е много сложна.

"Стотици хиляди румънци протестират по улиците и аз им вярвам. Имам доверие на народа и съм убеден, че в края на краищата ще намерим решение", допълни Йоханис в изявлението си, излъчвано във видеосистемата на Европейската комисия.

Остра реакция срещу действията на правителството има и в Брюксел, откъдето вече дойде заплахата за спиране на европейските фондове.

Правителството посочва, че мярката е необходима, тъй като затворите в страната са пренаселени. Анализатори обаче посочват, че от нея ще се възползва и лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня, осъден на две години условно за корупция и в момента разследван за назначения на свои приближени в държавната администрация, които са ощетили държавата с 24 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още