fallback

Ги Верхофстад: Доналд Тръмп е новата заплаха за ЕС

Срещу общността се борят радикализираният ислям и руският президент Владимир Путин, смята лидерът на АЛДЕ

22:02 | 30.01.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Новият американски президент Доналд Тръмп е заплаха за Европейския съюз (ЕС) и неговото избиране е отворило още един фронт срещу общността, смята лидерът на либерал-демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент Ги Верхофстад.

„Връщам се от САЩ и според моето мнение се формира трети фронт срещу ЕС и това е Доналд Тръмп“, коментира той, цитиран от Ройтерс. Другите две заплахи за общността са радикализираният ислям и руският президент Владимир Путин.

Верхофстад е главният преговарящ на Европейския парламент за излизането на Великобритания от ЕС

Номинираният за канцлер от Социалдемократическата партия в Германия Мартин Шулц също подозира Доналд Тръмп в опит да разруши ЕС, допълва още ТАСС.

Бившият председател на Европейския парламент вече официално влезе в битката с Ангела Меркел. По време на своята презентация след избора си той посочи, че американският президент се опитва да разруши ЕС.

Доказателство за това са призивите на Тръмп за Brexit. „За нас това означава, че единният вътрешен пазар трябва да бъде разрушен“, коментира Шулц и допълни, че такава политика е „атака към Европа“ и не отговаря на интересите на Германия.

Пред ARD германският политик призова Доналд Тръмп да спазва „елементарните ценности на Запада“.

Ако има възможност да се срещне с новия американски президент, Шулц би му казал: „Ние уважаваме това, че сте президент, избран със свободни избори. Но също така очакваме да уважавате елементарните ценности на западното общество“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още