fallback

ЕК: В Европейския съюз не допускаме дискриминация по никакъв признак

В Комисията внимателно анализират забраните, издадени от Доналд Тръмп, и дали те ще имат ефект върху някоя от държавите в общността

15:09 | 30.01.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В Европейския съюз (ЕС) не допускаме дискриминация по никакъв признак – расов, религиозен и т.н, не само що се отнася до бежанци, но и за всички. Това заяви говорителят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас по време на обедния брифинг в Брюксел.

Неговият коментар е свързан с указите на американския президент Доналд Тръмп, с които се временно забранява влизането в САЩ на граждани на седем държави с преобладаващо мюсюлманско население (Иран, Ирак, Либия, Сирия, Судан, Йемен и Сомалия), както и спирането на приемането на бежанци. Според коментарите това показва, че Европа е оставена сама да се справя с бежанската вълна от Сирия.

Във връзка със забраната на Тръмп във Великобритания тече петиция, с която британците настояват за забрана на влизането на американския президент на Острова и отказ европейските институции да го канят в Брюксел.

Схинас обясни, че ЕК внимателно анализира издадените от Тръмп забрани и дали те ще имат ефект върху някоя от държавите в общността – не само във връзка с бежанците, но и цялостните отношения между държавите.

„На този етап това не е ясно“, каза той, но отказа да коментира петициите. Говорителят на ЕК допълни още, че в Брюксел все още не знаят как забраните ще се отразят върху европейците с двойно гражданство.

На въпрос дали САЩ остават стратегически партньор на ЕС, той беше категоричен, че отговорът е "да". „Нашите позиции по отношение на повечето въпроси, не само от двустранно отношение, но и за стабилността на света, са еднакви. Да, ние сме партньори и в това няма никакво съмнение“, заяви Схинас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още