fallback

Европейският индекс Stoxx 600 завърши на едногодишен връх в четвъртък

Акциите на европейските пазари приключиха сесията предимно с ръстове

19:05 | 26.01.17 г.

Акциите на част от европейските борси затвориха с ръстове в четвъртък, след като бичите настроения, заради които Dow Jones industrial average задмина рекордните 20 хил. пункта, все повече се засилват, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи с 0,17% по-високо, като различните борси и сектори завършиха със смесени резултати. Индексът удари най-високото си ниво от декември 2015 г. в четвъртък.

Технологичният и здравният сектор се представиха най-добре, тъй като инвеститорите остават уверени, че президентът Доналд Тръмп ще продължи с прилагането на обещанията си от кампанията, включително намаляване на данъците и дерегулациите. Основните ресурси поевтиняха с над 0,87%.

Акциите на швейцарската компания Actelion се оказаха на върха на европейския бенчмарк с повишение от над 19,6%. Скокът в цената дойде, след като Johnson and Johnson съобщи, че купува компанията за 30 млрд. долара.

Daily Mail приключи на другия край на индекса, като акциите му поевтиняха с над 7,7%, след като собственикът на медията намали перспективите за растежа на информационното подразделение.

Междувременно пазарните участници се фокусират върху корпоративните финансови отчети. Цената на акциите на шведската комуникационна компания Ericsson се повиши с 2,6%. Компанията намали дивидента си за 2016 г., но приходите успяха да задминат очакванията на анализаторите.

Акциите на Diageo и Nordea също поскъпнаха в четвъртък, след като представиха по-добри от очакванията печалби.

Unilever пък отчете спад на цената на акциите си от 4,7% в следобедната търговия, след като заяви, че „трудните“ пазарни условия ще продължат.

Sky отчете спад на оперативна печалба от 9%. Според източници на Ройтерс обаче компанията води преговори с Discovery Communications за нова сделка за пренос. Акциите на компанията поскъпнаха леко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:27 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още