fallback

Гръцките фермери се подготвят да изострят протеста си

На този етап протестиращите са на националните магистрали, но блокадите приближават и българската граница

11:53 | 26.01.17 г. 4

Все повече фермери се включват в протеста в Гърция и затворени стават все повече пътни артерии в страната. Според Ana Mpa в сектора се подготвят за ескалация на действията си през следващите дни.

Гръцките фермери протестират срещу новите мерки, които правителството ще предприеме в изпълнение на третата спасителна програма за страната. Те ще доведат до увеличаване на данъците и социалните осигуровки, които дължат заетите в този сектор.

По тази причина са в ход протестните действия и блокирането на национални магистрали в различни части на страната. Пътуващите обаче могат да използват алтернативните пътища.

В сряда протестиращите затвориха за около час и пътя, свързващ Серес и Солон. Полицията е ограничила протеста на фермерите само до главния път, тоест не са затворени алтернативните пътни артерии, но е позволила на селскостопанската техника да продължи по пътя към Промахон, където се намира и граничният пункт с България.

Българските превозвачи вече предупредиха, че са готови с ответни действия, ако гръцките фермери за пореден път блокират граничните пунктове с България в знак на протест срещу мерките на своето правителство.

От полицията съобщават, че отстрани на пътя към Промахон са събрани около 60 трактора. По данни на Ana Mpa обаче техният брой е по-голям. Протестните комитети в Лариса и Тесалия призовават и повече фермери да се включат в действията. Днес плановете са да бъде блокирана и една от основните магистрали, свързваща северната и южната част на страната. 

Фермери от областта Родопи са обсъдили в Комотини да не блокират пътища в региона на този етап. Те ще протестират по време на изложение в Солун, планирано за периода 2-5 февруари. Но е възможно и да има и други действия – те ще бъдат обсъдени на среща, насрочена на 29 януари.

През уикенда фермерите в централна Македония също ще обсъдят предприетите мерки и действия досега. Според агенцията е възможно да се стигне до блокада на границата с Македония и пътни артерии около Солун. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
fallback