fallback

Решението на ЕЦБ да не променя паричната политика натежа върху европейските индекси

Във фокуса на инвеститорите остана и предстоящото встъпване в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп

19:30 | 19.01.17 г.

Европейските пазари приключиха борсовата търговия с понижения, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че оставя паричната си политика без промяна.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране остава 0%, лихвата по пределното кредитно улеснение е 0,25%, а депозитната лихва остава -0,4%.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи със спад от 0,14%, като секторите отчетоха смесена сесия. Най-голям спад регистрира основният индекс на лондонската борса – FTSE 100, който отписа 0,54% от стойността си.

Германският DAX отписа 0,02%, докато спадът при френския CAC беше с 0,25%. 

Президентът на ЕЦБ Марио Драги призова Германия да прояви търпение, докато регулаторът във Франкфурт продължава с програмата си за стимули. По думите му нарастващата инфлация в крайна сметка ще доведе до по-високи лихви за вложителите.

Във фокуса на инвеститорите останаха и приготовленията за встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп в петък.

Банковите акции се възстановиха от по-ранни загуби, след като излезе информация, че няколко базирани в Лондон фирми се подготвят да напуснат столицата щом Великобритания излезе от Европейския съюз. Италианската UBi Banca повиши цената на книжата си с около 8% след споразумение за закупуванена три малки италиански банки.

Във Франция производителят на двигатели Safran отправи оферта на стойност 9 млрд. долара за закупуването на производителя на седалки са самолети Zodiac Aerospace, като акциите на Zodiac бяха най-силно поскъпналите за деня – с ръст от 22%.

Търговецът на дребно Ahold Delhaize отчете повишение с 54,5% на продажбите през четвъртото тримесечие на 2016 г. в сравнение с предходната година. Акциите на компанията поскъпнаха с повече от 5%.

От друга страна най-зле представилата се европейската компания по време на сесията беше Royal Mail, чиито книжа отписаха 5 на сто от цената си. Компанията обяви, че коледният сезон е помогнал на бизнеса, но отчете понижение от 5% на обемите писма през първите девет месеца на годината.

Повече може да видите в пазарния коментар от Лондон по Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още