fallback

Парламентарните избори в Холандия може да предизвикат още пазарни сътресения

Холандия е на път да се превърне в поредното тежко изпитание за вярата на инвеститорите в бъдещото на еврозоната

14:30 | 29.01.17 г.

Холандия е напът да се превърне в поредното тежко изпитание за вярата на инвеститорите в бъдещото на еврозоната, след като страната, известна с либералните си позиции, стартира година на избори в Европа с възможност за завиване вдясно, коментира Financial Times.

На 15 март холандските гласоподаватели ще решат дали също да поемат по пътя срещу елита и водещите партии, открит от Великобритания и САЩ, и да изберат за министър-председател Геерт Вилдерс, лидер на крайнодясната, антиевропейска и антиимигрантска Партия на свободата.

След вота на Великобритания за Brexit и победата на Доналд Тръмп инвеститорите знаят, че предстоящите избори в Германия, Франция и Холандия имат потенциала да предизвикат още пазарни шокове тази година.

„Популизъм“ ще бъде модната дума на кредитните пазари през 2017 г.“, казва Барнаби Мартин, кредитен стратег в Bank of America Merrill Lynch. В същото време JPMorgan Asset Management възприема ключовите избори в Европа като едно от големите предизвикателства през годината за глобалните инвеститори.

Френските активи вече показват признаци на напрежение преди националните избори през април и май, а макар че търсенето на държавни облигации на Италия, Испания и Португалия да се е потопило до 12-седмично дъно, инвеститорите все още купуват холандски активи, посочва Citi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:59 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още