fallback

ЕЦБ може би подценява колко бързо ще се ускори инфлацията в еврозоната

Според ново изследване ръстът на цените може да достигне средно 2% още през второто тримесечие на тази година

14:40 | 13.01.17 г.

Ако инвеститорите продължат да купуват долари на фона на предизборните обещания на Доналд Тръмп и укрепването на американската икономика, то това със сигурност ще се усети и във Франкфурт, пише Bloomberg.

Твърдението е на Таха Сей, икономист в Oxford Economics, според когото председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги и колегите му може би подценяват колко бързо ще се възстанови инфлацията след последните спадове на еврото.

В ново проучване Сей изследва сценарий, при който ръстът на цените в еврозоната достига средно 2% още през второто тримесечие на тази година и се задържа на това равнище в средносрочен план.

Анализът на Сей е в рязък контраст с прогнозите на ЕЦБ, която предвижда инфлацията да се ускори само до 1,7% до 2019 г. - а това не съвпада особено с целта на централната банка за равнище от малко под 2%, както самият Драги призна миналия месец. Инфлационният темп за 19-членната еврозона се ускори до 1,1% през декември.

Проучването на Oxford Economics обаче не потвърждава тези прогнози, твърдейки, че докато еврото отслабва – потенциално достигайки паритет с щатския долар, това ще има по-силно влияние върху местната инфлация от изчисленията на ЕЦБ и ефектът няма да е едностранен. Според Сей има три причини за това.

Първо, потребителите купуват повече вносни стоки и услуги отпреди, всъщност с 9 процентни пункта повече от 2009 г. Второ, износителите към еврозоната са станали по-склонни да адаптират цените си към по-високото местно търсене. А тъй като делът на еврото като валута за фактуриране е намалял, обменните курсове в момента имат по-голямо значение.

„Подценяването на значимостта на обменния курс ще предостави на централните банкери в управителния съвет, предпочитащи по-високи лихвени проценти, аргументи да подложат на обсъждане затягане [на политиката] по-рано от очакваното, тъй като инфлацията ще се ускори над прогнозите на екипа“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:07 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още