fallback

Украйна няма притеснения ще стигне ли газът в хранилищата за зимата

Част от потреблението в първите дни на годината се покрива от местен добив

19:51 | 11.01.17 г. 1

Украйна е добила около 3 млрд. куб. метра газ от хранилищата си от началото на отоплителния сезон, съобщи вицепремиерът на страната Владимир Кистион, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Страната е започнала зимния сезон с 14,5 млрд. куб. м газ в хранилищата, към момента налични са 11,5 млрд. куб. м, отчете той.

Според него страната има достатъчно газ, за да осигури потреблението. Тенденцията към момента е и към намаляване на потреблението в Украйна.

"Дори и температурите да се задържат около -10 градуса до края на отоплителния период, според разчетите ни ще имаме достатъчно газ за обезпечение на потреблението на населението, учрежденията и промишлеността", каза Кистион.

По-рано днес и "Укртрансгаз" - компанията, която управлява газопреносната мрежа на Украйна, съобщи за намаляване на потреблението на газ в страната с 12,2% до 1,6 млрд. куб. метра в първите 10 дни на годината спрямо същия период на миналата година.

За да бъде покрито това потребление, Украйна е използвала по 600 млн. куб. м газ от хранилищата и от местен добив. Останалите 400 млн. куб. м са от внос на синьо гориво от европейските държави. 

Украйна започна този зимен сезон с по-ниско от обичайното количество газ в хранилищата си. Това даде основание на руската страна да предупреди за възможни проблеми за транзита при необичайни обстоятелства.

В студените дни Украйна добива два пъти по-големи количества газ от хранилищата си - по около 100 млн. куб. м на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:47 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още