fallback

Украйна се превръща в безинтересна логистична периферия, опасява се опозицията

Газови трасета и жп коридори заобикалят страната, предупреждава лидерът на опозиционната партия "Украински избор"

11:43 | 06.01.17 г. 7

Украйна започва да се превръща в безинтересна периферия по отношение на логистиката, опасява се лидерът на опозиционната „Украински избор“ Виктор Медведчук. В мнение, публикувано на сайта на партията, той посочва, че транзитните пътища започват да заобикалят Украйна.

Медведчук посочва, че Китай започва да строи железопътна линия до Великобритания, която ще премине през Казахстан, Русия, Беларус, Полша, Германия, Белгия и Франция. 

„Украйна липсва в списъка с транзитните държави“, казва той.

Заявката е, че трасето от 12 хил. километра ще може да бъде преодоляно за 18 дни и това ще активира търговията между Азия и Европа. Медведчук припомня, че в края на миналата година китайски представители са коментирали, че „без Украйна пътят ще бъде непълен, даже немислим“, но днес реалността е друга.

Украйна скоро ще загуби и ролята си на основна транзитна държава на руския газ за Европа, посочва още политикът. Вчера ръководителят на „Нафтогаз Украйна“ Андрей Коболев също разказа за своите опасения, свързани със загубата на транзита на руски газ. Той поясни, че Русия в момента се бори за реализацията на два проекта - „Северен поток“ 2 и „Турски поток“, както и за пълния достъп до газопровода Opal, пише РИА Новости.

Ако „Газпром“ получи възможността да използва целия капацитет на Opal, транзитът през Украйна ще намалее с още 14 млрд. куб. метра.

Предварителните данни на „Укртрансгаз“ пък сочат, че през 2016 година през територията на Украйна са транзитирани 82 млрд. куб. метра руски природен газ.

Капацитетът на украинската газопреносна мрежа е по-голям, но Русия определя страната като рискова и планира да намали до минимум транзита след 2019 година, когато изтича договорът между двете държави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още