fallback

41% от британските фирми планират да увеличат служителите си през 2017 г.

Науката и IT секторът ще осигурят най-много нови работни места на Острова догодина

15:03 | 20.12.16 г.

Научната и технологичната индустрия във Великобритания ще наеме голям брой нови служители, което представлява още един вот на доверие в икономиката след гласуването за Brexit, пише британският в. Telegraph, позовавайки се на изследване на Конфедерацията на британската индустрия (CBI).  

Очакванията са частният сектор да наеме повече служители през следващите 12 месеца, показва годишно проучване на заетостта на конфедерацията.

Според изследването 41% от фирмите очакват да увеличат работната си ръка през 2017 г. Същевременно 13% смятат, че заплатите ще намалеят.

В изследването участват 353 големи и малки компании, в които работят 1,2 млн. души. Според данните темпът на създаване на нови работни места вероятно ще бъде най-високият в областта на науката, IT сектора и строителството.

За шеста поредна година предприятията, които очакват да увеличат работната си сила, са над 20%, посочва още британското издание.

Данните от изследването са в пряко противоречие с предупрежденията на британското Министерство на финансите за загуба на половин милион работни места след Brexit, както и с прогнозите на Конфедерацията, че напускането на Европейския съюз ще коства на страната 950 хил. работни места до 2020 г.

Джош Харди, заместник-директор на CBI, определи липсата на достъп до "висококвалифицирани мигранти" като един от най-големите притеснения в бъдеще, в случай че Великобритания реши да ограничи миграция от други европейски страни.

Проучването също така показа, че половината от анкетираните фирми смятат, че кралството ще стане по-малко привлекателна държава през следващите пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:25 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още