fallback

Шведски остров отказа да отдаде пристанището си под наем на "Северен поток" 2

Според правителството на Швеция използването на пристанищата в Слите и Карлсхамн за нуждите на проекта е заплаха за сигурността на страната

13:33 | 16.12.16 г. 2

Шведският остров Готланд отказа на проектната компания за разширението на „Северен поток“ да отдаде пристанището си под наем, съобщава местният вестник Helagotland.

Решението на местните власти идва след становище на правителството, че използването на пристанището в Слите на острова, както и на пристанището в Карлсхамн за нуждите на новия газопровод, ще има негативен ефект за политиката по отбрана на Швеция.

От проектната компания Nord Stream 2 заявиха на своя сайт, че ще потърсят алтернативни пристанища в Балтийско море. От компанията отчитат, че при реализацията на първите две тръби на „Северен поток“ са имали конструктивен и плодотворен диалог с местните власти в Швеция и доставчици и се надяват тази традиция да продължи.

В края на ноември стана ясно, че германската Europipe ще бъде един от доставчиците на тръби за „Северен поток“ 2. Компанията ще произведе около 46% от тръбите, които ще бъдат положени в изпълнение на проекта.

Няколко седмици по-късно пък беше подписано и намерение за сътрудничество между Nord Stream 2 и Allseas. С него се запазва капацитетът на Allseas, която е една от водещите компании по полагане на съоръжения под вода, до края на първото тримесечие на 2017 година.

Allseas беше наета и за строителството на морската част на "Турски поток".

В момента вървят и търгове за строителството на газопровода на територията на Русия и Германия, въпреки че реално няма „зелена светлина“ от ЕС за строителството. Дори напротив – съпротивата срещу новото съоръжение в общността е значителна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още