fallback

ЕК: Програмата на Гърция е напълно изпълнима

Всички кредитори признават напредъка на страната по програмата, коментира говорител на Комисията

15:34 | 13.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Програмата за Гърция, изготвена от Европейския стабилизационен механизъм (ESM), е изпълнима и нейната реализация може да върне страната по пътя на икономическия растеж, коментира по време на брифинг в Брюксел говорителят на Европейската комисия Аника Брейдхарт. Изявлението беше излъчено във видеосистемата на ЕК.

Според Брюксел Гърция вече е направила важни реформи и е напът да изпълни и изискванията за фискалните цели.

"Важно е да отбележим, че всички институции признават тези постижения", каза още тя в коментар на мнение на Международния валутен фонд (МВФ), според което Гърция няма нужда от нови икономии, а бюджетните съкращения изглеждат прекалено големи.

Институциите, отпуснали кредити на Гърция, в момента са в Атина и работят по финализиране на споразумението по втория преглед на програмата. Гръцкото правителство се надява да това да стане до края на годината.

За да постигне това и краткосрочните мерки за облекчаване на дълга, Атина се съгласи на бюджетни икономии, които да доведат до бюджетен излишък от 3,5% до 2018 г. Все още обаче не е ясно колко дълго европейските институции ще настояват за излишък в такъв размер.

От МВФ настояват, че този излишък е непостижим и настояват за по-амбициозно облекчение на дълга на южната ни съседка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:06 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още