fallback

Кредиторите на Гърция нямат информация за новия социален пакет

Най-бедните пенсионери в страната ще получат помощ от преизпълнението на бюджетните приходи, планира правителството

16:29 | 09.12.16 г.

Европейската комисия (ЕК) не е запозната с всички детайли около новия социален пакет, който анонсира премиерът на Гърция Алексис Ципрас. Това стана ясно по време на обедния брифинг в Брюксел, излъчван във видеосистемата на Комисията.

В телевизионно обръщение в четвъртък гръцкият премиер Алексис Ципрас съобщи, че правителството ще разпредели 617 млн. евро от бюджетния излишък за най-бедните пенсионери в страната. Подкрепа ще получат 1,6 млн. пенсионери с пенсия под 850 евро, стана ясно от думите му.

Другото обещание, дадено от Ципрас, е да се отложи премахването на преференциите за ДДС за островите в Егейско море, засегнати от мигрантската вълна.

Оказа се, че в Брюксел нямат пълната информация за плановете на гръцкото правителство. Предстои да се анализира размерът на планирания социален пакет, стана ясно от думите на говорителя на Комисията Аника Брейхард.

„Комисията е наясно с предизвикателствата, които носи мигрантската вълна за островите в Егейско море, и работим активно с гръцките власти за решаване на проблема“, каза още тя. Заедно с другите институции ЕК анализира как ще се отразят плановете на Атина върху последното споразумение за отпускане на помощ на страната.

По-рано гръцкият в. "Катимерини" съобщи, че няма официално уведомление от страна на правителството за готвената социална помощ за пенсионерите, която ще бъде отпусната до края на годината. Източници на изданието обаче посочват, че са водени разговори на техническо ниво между кредиторите и гръцкото правителство. 

Според данни на финансовото министерство в южната ни съседка за първите десет месеца на годината първичният бюджетен излишък възлиза на 6,49 млрд. евро, което надвишава планираните 5,2 млрд. евро. Причината е по-добрата събираемост на данъците. В периода януари-октомври данъчните приходи в бюджета на Гърция са малко над 40 млрд. евро.

Периодът септември-октомври е традиционно много силен – тогава се плащат данъците върху имотите и приходите в южната ни съседка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още