fallback

В Гърция започва 24-часова национална стачка

Протестът е срещу планираните реформи в трудовия сектор и болезнените икономии, искани от ЕС и МВФ

12:08 | 08.12.16 г. 1

Гърците обявиха поредната стачка заради планираните реформи в трудовия сектор и болезнените икономии, искани от кредиторите на страната от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) като част от прегледа на спасителния заем, съобщава Ройтерс.

Фериботите остават закотвени по пристанищата, градският транспорт не работи, а офисите на местната администрация са затворени заради 24-часов национален протест. Демонстрацията е организирана от най-големите частни и държавни профсъюзи на страната – GSEE и ADEDY.

Бремето, което носим, вече е непоносимо“, казва GSEE в изявление, в което исканията на кредиторите се определят като „ирационални“.

Работниците и пенсионерите ще преминат по улиците на Атина по-късно днес.

Финансовите министри от еврозоната казаха в понеделник, че Атина и кредиторите ѝ трябва да ускорят прегледа на третата спасителна програма, който удари на камък с трудовите реформи, включително либерализирането на масовите съкращения и съживяването на колективните договори.

Енергийните реформи и мерките за запълване на фискалната дупка през 2018 г., когато изтича спасителната програма на Гърция, също са сред трудните въпроси в прегледа, който може би ще бъде възстановен следващата седмица.

Министър-председателят Алексис Ципрас се надява, че до края на годината ще има сделка, така че държавните ценни книжа на страната да бъдат включени в програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ до март 2017 г. Това ще помогне на Гърция да се върне на пазарите през следващата година – за пръв път от 2014 г., и евентуално да намали зависимостта си от спасителни заеми.

Атина отхвърли исканията на кредиторите за повече икономии след 2018 г. В понеделник еврозоната предостави на Гърция краткосрочно облекчаване на дълга, което беше приветствано като успех от лявото правителство, чиято популярност потъва от месеци.

Новината обаче не впечатли ударените от икономиите гърци, които са изгубили почти една трета от доходите си от началото на кризата през 2009 г. Хиляди хора са без работа на фона на дълбоката рецесия. Безработицата през септември е на ниво от 23,4%.

В парламента законодателите обсъждат още увеличения на данъците и икономии като част от бюджета следващата година, в който е заложен икономически растеж от 2,7% и първичен излишък от 2% от БВП.

Очаква се парламентът да гласува бюджета в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:41 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още