fallback

Какъв сигнал ще подаде ЕЦБ на инвеститорите?

Програмата за изкупуване на активи не може да продължи вечно, но свиването й в чувствителен политически момент носи някои рискове

07:55 | 08.12.16 г. 2

Последното съобщение за тази година за паричната политика на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги може би ще подтикне наблюдателите да си направят някои изводи. По-важното от очакваното разширяване на програмата за изкупуване на активи е евентуалният сигнал от Драги за стимулите след това, пише Bloomberg в свой анализ.

Икономистите, анкетирани от информационната агенция, смятат, че този тласък вероятно ще бъде последният преди програмата за количествени улеснения да започне да се свива постепенно.

Различни представители на ЕЦБ, включително и Драги, нееднократно са подчертавали, че паричната политика в крайна сметка ще се върне към по-конвенционална позиция. С каква скорост ще се случи това обаче зависи от приноса на правителствата за укрепване възстановяването на еврозоната.

Предвид предстоящите избори в някои от най-големите страни в региона структурните реформи са силно ограничени. Приливът на популизма също се отразява негативно на европейската интеграция, затова и централната банка на региона вероятно ще прибегне до по-нестандартни мерки за по-продължителен период от време.

Глобалният стратег в Societe Generale SA в Лондон Кит Джукс смята, че Драги трябва да се опита да бъде неясно уклончив за подробностите. Това, според него, е “трик” с цел балансиране на очакванията и подготовка на пазара за свиване на програмата за изкупуване на активи.

Информационната агенция припомня, че още през октомври Драги прогнозира, че инфлацията ще се приближи до дългосрочната цел на ЕЦБ от 2% в началото на 2019 г. Той отбеляза обаче, че тази прогноза е зависима от поддържането на извънредната подкрепа на паричната политика за икономиката.

В интервю, публикувано миналата седмица, председателят на централната банка на еврзоната намекна, че стимулите може да продължат и по-дълго, но при по-малък обем на програмата.

Досега икономиката на еврозоната се оказа по-устойчива на политическа несигурност и от двете страни на Атлантика. Безработицата намалява толкова бързо, че през октомври е вече под нивото, което ЕЦБ очакваше за 2017 г.

Драги обаче подчертава, че рисковете пред еврозоната не са отминали. Последният наболял проблем е политическата криза в Италия заради референдума и затрудненията на банковия сектор в страната заедно с избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ и решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС).

MarketWatch предупреждава обаче, че балансът на ЕЦБ вече е достигнал рекордни нива и е потенциален източник на тежки проблеми. Икономисти и политици настояват банката по-скоро да вземе окончателно решение какво точно ще прави с програмата за количествени улеснения.

Всяко обсъждане на евентуалното й намаляване обаче рискува да подплаши инвеститорите в доста чувствителен политически момент, пише изданието. Италия може да се сблъска с тежки проблеми, ако банката отдръпне крак от педала на газта. Лихвените плащания по дълга на страната, който е с около една трета по-голям от икономиката й, ще тръгнат нагоре, което потенциално застрашава позицията на Италия в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:00 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още