fallback

Референдумът в Италия натежава на европейските пазари

Инвеститорите се опасяват какво ще бъде влиянието на резултатите от вота върху банковата система на страната

19:27 | 01.12.16 г.

Европейските пазари приключиха сесията с понижения заради опасенията на инвеститорите за политическите развития в Италия. Трейдърите все още оценяват и споразумението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за намаляване на добивите, съобщава CNBC.

В края на сесията регионалният индекс Stoxx 600 се понижи с 0,33% до 340 пункта. В Германия водещият индекс DAX 30 изтри 1% до 10 534 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,45% до 6 752 пункта, а във Франция CAC 40 отписа 0,39% до 4 560 пункта.

Петролът сорт Брент поскъпна с 4,4% към края на европейската сесия и се търгува на нива около 54 долара за барел. Лекият американски суров петрол добавя също малко над 4% до 51,49 долара за барел.

В събота ще се състои ключовият референдум за конституционната реформа в Италия и инвеститорите се опасяват от евентуалното въздействие от резултатите то вота върху банковата система на страната.

Изданието припомня, че вчера италианската централна банка предупреди, че трите най-големи финансови институции в страната ще имат нужда от допълнителен капитал от 2018 г.

Във финансовия сектор акциите на испанската банка Banco Popular, считана за слабото звено в банковата система на Испания, обяви, че председателят на борда на директорите Анхел Рон ще бъде сменен. Акциите на банката поскъпнаха с 13,6%.

Maersk съобщи, че придобива по-малкия си конкурент Hamburg Süd. Сделката идва два месеца, след като компанията обяви, че възнамерява да засили транспортните си операции. Акциите на групата поскъпнаха с 6,7%.

На валутните пазари британската лира поскъпна до над 1,13 лири за един долар, след като министърът за Brexit на Великобритания Дейвид Дейвис съобщи, че правителството ще обмисли дали да продължи да плаща вноската си в бюджета на Европейския съюз (ЕС), за да си запази достъпа до единния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:45 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още