fallback

Обединението на Кипър засега остава мираж

Лидерите на кипърските гърци и турци не постигнаха споразумение в Швейцария

08:58 | 22.11.16 г.

Лидерите на кипърските гърци и на кипърските турци завършиха преговорите в Швейцария, без да постигнат споразумение по териториалния въпрос и без да насрочат дата за нова среща, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Организацията на обединените нации (ООН).

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, които водят преговори от май 2015 г., се срещнаха в неделя в Мон Пелрен, където преди това преговаряха от 7 до 11 ноември под егидата на пратеника на ООН за Кипър Еспен Барт Айде.

"Въпреки най-добрите им усилия, те не успяха да постигнат необходимото сближаване на критериите за териториално разпределение, което би открило пътя към последната фаза на преговорите", обяви в кратко комюнике говорител на ООН в Кипър, цитиран от БТА.

"Двете страни решиха да се върнат в Кипър и да размислят какво да правят по-нататък", добави той.

Кипър е разделен от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова след държавен преврат, извършен с цел Кипър да бъде присъединен към Гърция.

Най-трудният проблем на преговорите се отнася до териториалните спорове и до бъдещата федерация, съставена от кипърска гръцка и кипърска турска общност.

Република Кипър, която е член на Европейския съюз от 2004 г., упражнява властта си върху две трети от острова, а Севернокипърската турска република е призната само от Анкара, напомня АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:38 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още