fallback

Гръцкият финансов министър призова за бързо споразумение за дълга на страната

Ако не се стигне до договорка, Атина ще пропусне шанса за излизане от седемгодишната криза, предупреждава Евклид Цакалотос

14:38 | 18.11.16 г.

Финансовият министър на Гърция Евклид Цакалотос призова Германия и останалите кредитори на страната да постигнат бързо споразумение по въпроса за облекчаването на гръцкия дълг.

В интервю за Wall Street Journal Цакалотос посочва, че споразумението трябва да се постигне в следващите седмици.

Цакалотос предупреждава, че ако не се стигне до договорка, ще бъде пропуснат възможно най-добрият шанс за излизане на Гърция от седемгодишната криза, предава БТА, като се позовава на публикация в гръцкия в. “Нафтемборики”.

”Ако отложим взимането на решение за постигане на устойчивост на гръцкия дълг, тогава инвеститорите ще направят същото и ще отложат и те решението си за инвестиции в Гърция”, казва финансовият министър на страната.

По думите му еврозоната ще успее да оцелее само ако убеди избирателите, че може да реши предизвикателствата, пред които е изправена.

Изброявайки последствията от непостигане на споразумение за дълга през декември или януари, гръцкият министър на финансите предупреждава, че подобно развитие на нещата ще означава отстраняване на Гърция от програмата за количествени облекчения на Европейската централна банка (ЕЦБ) и неизлизането й на дълговите пазари в края на 2017 г. 

Запитан за твърдия отказ на Берлин да подкрепи гръцкото искане за облекчаване на дълга, Цакалотос казва, че това не се дължи на изборите в Германия догодина. 

Той изказва убеденост, че облекчаване на гръцкия дълг в съчетание с присъединяването на страната към програмата за количествени облекчения и с икономически растеж ще позволи на Атина да се завърне на облигационните пазари в края на 2017 г. или в началото на 2018 г., т.е. преди окончателното излизане на страната от спасителната програма през лятото на 2018 г.

За избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ Цакалотос посочва, че нарастването на популизма в западните страни е "предупредителен сигнал" за центристките и леви партии в Европа. 

По-рано тази седмица американският президент Барак Обама беше на посещение в Атина, по време на което се ангажира да съдейства пред кредиторите на Гърция, за да приемат мерки за подобряване на устойчивостта на дълга на страната. Международният валутен фонд (МВФ) смята, че проблемът с държавния дълг е ключов за възстановяването на Гърция, с което Обама е съгласен. 

От 2010 г. насам страните от еврозоната и МВФ отпуснаха на Гърция в програми за финансова помощ почти 250 млрд. евро, припомня изданието. През август 2015 г. беше приета третата международна програма за кредитиране на Гърция от европейските институции в размер на до 86 млрд. евро.

В момента гръцкият дълг е над 315 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:41 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още