fallback

Търговията на фондовите пазари в Европа приключи с повишения

Паневропейският индекс Stoxx 600 финишира с 0,22% ръст, като секторът на компаниите за комунални услуги натежа на измерителя

20:10 | 14.11.16 г.

Борсовата търговия в Европа приключи с повишения в понеделник, съобщи CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 финишира с 0,22% ръст, като секторът на компаниите за комунални услуги натежа на измерителя. Секторът се счита за чувствителен при по-високия апетит за риск и рязкото повишение на доходността по облигациите, които се наблюдават през последните няколко дни.

Доларът поскъпна до 11-месечен връх в началото на седмицата и по този начин продължи тенденцията, започнала след победата на Доналд Тръмп. Според някои анализатори планираните политики на Тръмп ще доведат до по-висока инфлация, която може да направо доларът по-привлекателен и ще повишават вероятността от по-високи лихвени проценти в САЩ.

По-високите доходности по облигациите и перспективите за вдигане на лихвените проценти в САЩ помогнаха на европейските сектори на финансите и на банките, които бяха сред най-добре представилите се в ранната търговия.

В корпоративната сфера Siemens се съгласи да купи американската компания Mentor Graphics за 4,5 млрд. долара, което оскъпи акциите на германската фирма с 0,80%.

Германският енергиен концерн RWE заяви в понеделник, че печалбата му през първите девет месеца на годината е спаднала с 13%. Акциите на компанията финишираха със спад от 3,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още