fallback

Европейските пазари се успокоиха и затвориха сесията с ръстове

Секторът на здравеопазването в Европа записа ръст от 4%, тъй като редица анализатори посочиха, че победата на Тръмп подкрепя фармацевтичния сектор

19:27 | 09.11.16 г. 1

Европейските борси изпратиха търговията в сряда със стабилни ръстове, след като началото беше белязано от значителни спадове след шокиращата победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 1,49%, след като отвори с голямо понижение.

Германският DAX се възстанови и финишира с 1,56% нагоре, въпреки че сутринта пропадна с 3%.

Секторът на здравеопазването в Европа записа ръст от 4%, тъй като редица анализатори посочиха, че победата на Тръмп подкрепя фармацевтичния сектор предвид това,  че реформите в цените, предложени от Клинтън, е невероятно да са осъществят.

„Вероятно вече видяхме най-лошото в движенията на пазарите след изненадващата победа на Доналд Тръмп“, казва Крег Ерлам, старши пазарен анализатор в Oanda.

От Sainsbury заявиха в сряда, че са загрижени за нарастващата инфлация, след като отчетоха спад на печалбата преди данъци в рамките на 10% до 372 млн. паунда (461 млн. долара) през първите шест месеца на 2016 г. Акциите на компанията поевтиняха с 4%.

Burberry обяви 40% спад на печалбата през първите шест месеца на годината до 72 млн. паунда (90 млн. долара) на фона на 119,5 млн. паунда преди една година. Акциите й поевтиняха с 2%.

Европейската комисия публикува новите си макроикономически прогнози в сряда, като се очаква ръстът в еврозоната да се забави от 1,7% през 2016 г. до 1,5% през 2017 г. В целия Европейски съюз се очаква растежът също да се забави от 1,8 на сто тази година до 1,6 на сто следващата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още