fallback

Океанът ще осигурява 10% от енергийните нужди на ЕС

Стъпката ще помогне да бъдат покрити амбициозните екологични цели на общността

16:07 | 07.11.16 г.

През 2050 г. 10% от енергийните нужди на Европейския съюз (ЕС) ще бъдат покривани от океана – вълните и приливите и отливите. Това предвижда пътната карта, разработена от Европейската комисия (ЕК), съобщават от Комисията. Конкретните мерки, заложени в пътната карта, ще бъдат представени до края на седмицата.

По този начин Общността планира да изпълни част от амбициозните си цели за опазването на околната среда – намаляване на емисиите парникови газове с 80-95% под нивата от 1990 г. С реализирането на тези планове емисиите въглероден диоксид ще бъдат намалени с 276 млн. тона годишно.

От друга страна и новият източник на енергия ще има потенциала да намали зависимостта на ЕС от вноса на енергийни суровини. Към края на 2015 г. общността харчи по 400 млрд. евро годишно за внос на енергоресурси.

Предвидени са пет фази за успешната реализация на тази идея. На първо място ще бъде създаден специален инвестиционен фонд, чрез който ще бъдат разпределени 250 млн. евро. В допълнение ще има и застрахователен фонд за 70 млн. евро.

В плановете са включени дори и държави като Австрия, която няма излаз на море, но има сериозен опит в производството на съоръжения за производство на енергия от вода.

В допълнение към пътната карта в Брюксел готвят и ще представят и план за управлението на океана.

Според първоначалните оценки ЕС може да бъде лидер на пазар с потенциал от 653 млрд. евро до 2050 г. Годишно ползите за европейската икономика се изчисляват на 53 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още