fallback

ЕК обмисля промяна на правилата за достъп на финансовите компании от трети страни

Ако се пристъпи към затягане на режима, Брюксел ще даде сигнал на Лондон, че нищо в преговорите за Brexit не е гарантирано

10:10 | 07.11.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Брюксел обмисля промяна на правилата за достъп на финансовите компании от трети страни до пазара на Европейския съюз (ЕС), съобщава Financial Times.

Засега Европейската комисия (ЕК) още не е взела окончателно решение за режима, който ограничава достъпа на финансовите компании от трети страни, например от САЩ. Този режим е изключително важен в момента в светлината на Brexit, тъй като водещите финансови компании от трети страни са разположили централите си във Великобритания, за да имат свободен достъп до пазара на ЕС.

ЕК обаче е решила да преосмисли правилата, като отделя специално внимание на рационализирането и укрепването на процедурите по издаване на одобрение най-вече за системно важните юрисдикции. 

Ако се пристъпи към затягане на режима на достъп, това ще означава, че Брюксел ще даде сигнал на Лондон, че нищо няма да е гарантирано в предстоящите преговори за напускането на ЕС.

Висш служител на ЕК, пожелал анонимност, коментира пред изданието, че правилата няма да се прилагат автоматично и ще бъдат преосмислени заради Brexit. Друг източник на изданието казва, че ще бъдат изяснени и критериите за достъп на финансовите компании от трети страни до пазарите на ЕС. Целта е подобряване на прозрачността на процеса и подобряване на взаимодействието в сектора.

Режимът е сравнително нов за ЕС и беше въведен по времето на Мишел Барние с цел наблюдаване на динамиката на финансовия сектор след световната финансова криза.

От всички държави в ЕС Великобритания се възползва най-добре от този режим, отбелязва изданието. Затова и някои представители на британското правителство се опасяват, че с Brexit той ще спъне дори и базовия достъп до пазарите на ЕС, включително търговията, инвестициите и услугите.

Инвестиционните банки се подготвят да поемат най-сериозен удар заради правата за работа в ЕС. Фирмите по света, които оперират в ЕС чрез централите си във Великобритания, продължават да са в неизвестност за това, което да очакват по отношение на достъпа до пазарите на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още