fallback

В "Газпром" се тревожат за реализацията на "Турски поток"

Ако проектът пропадне, може да застраши финансовото ни състояние, пише в проспекта за емисията еврооблигации на газовия гигант

19:47 | 03.11.16 г. 12

Руската газова компания "Газпром" се притеснява, че проектът "Турски поток" все пак може да остане само на хартия. Информацията е записана в проекта за проспект за новата емисия еврооблигации, която готви "Газпром", съобщават източници на руското издание "Ведомости".

"Въпреки, че проектът беше възобновен и страните обсъждат различни аспекти, не можем да бъдем уверени, че той, или който и да е голям проект, ще бъде завършен", е записано още в документа.

От газовата компания се опасяват, че ако някой от големите проекти се провалят или техните параметри се променят, това може да окаже неблагоприятно влияние върху финансовото им състояние и резултатите от дейността.

От "Газпром" коментират, че това са страховете на международните консултанти и юристи, които подготвят проспекта. "Ние такива опасения за проекта нямаме", обясни пред изданието източник на компанията. Официално обаче от "Газпром" отказват коментар на информацията.

В момента изграждането на "Турски поток" изглежда обнадеждаващо - Русия и Турция подписаха споразумение за газопровода на 10 октомври. Налице са и нужните разрешителни, а Москва и Анкара коментираха, че подписаните документи имат обвързващ характер.

Под въпрос обаче е втората тръба, която планира "Газпром" по проекта - която трябва да доставя газ за Европа през Гърция.

Москва започна активно да лобира за тръбата пред Гърция и Италия, макар и официалната позиция е, че ще бъде изчакана твърдата гаранция на Брюксел за проекта.

Морската част на газопровода е 942 километра, а планираният капацитет - 31,5 млрд. куб. метра газ годишно, ако бъде реализиран с две тръби. На турска територия тръбите ще бъдат с дължина около 200 километра. Плановете са газопроводът да заработи през 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:35 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още