fallback

Около 77 хил. мигранти са блокирани в Югоизточна Европа

Затварянето на т.нар. "Балкански маршрут" остави хиляди бежанци в очакване да продължат пътя си към Западна Европа

09:07 | 03.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Около 77 хил. мигранти са блокирани в страните в Югоизточна Европа след затварянето на т.нар. "Балкански маршрут" - през Гърция, страните от Западните Балкани и до страните от Северна Европа (основно Германия). Това съобщава DPA, позовавайки се на данни на службите за сигурност в Германия.

Основната част от мигрантите са в Гърция - 62 хил. души, от които около 15 хил. са ситуирани на островите в Егейско море.

Въпреки че границите са затворени, мигрантите намират начин да преминат, посочва още агенцията. В Сърбия например 6,3 хил. мигранти чакат убежище с намерение да продължат към Западна Европа. През юни техният брой беше 2 хил.

Голяма част от тези хора търсят начин да пресекат границата на съседните Унгария и Хърватия.

От началото на годината Министерството на вътрешните работи на Германия е обработило 462,3 хил. молби за убежище, става ясно от сайта на ведомството. Почти 197 хил. души са получили статут на бежанци по Женевската конвенция. 89,3 хил. души получават помощ по силата на европейските директиви.

В периода от януари до септември за 7,1 хил. души е отказана закрила и е издадена заповед за депортиране. Като цяло броят на регистрираните бежанци, търсещи защита в Германия, намалява значително в първите девет месеца на годината - до 658 хил., като 250 хил. от тях са от Сирия, допълват още от Министерството.

115 хил. афганистанци са потърсили убежище в Германия, както и почти 89 хил. иракчани. Данните показват, че и малко над 10 хил. руснаци търсят убежище в страната през първото деветмесечие.

Още по темата можете да намерите тук 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 27.08.22 г.
fallback