fallback

Shell със 17% ръст на печалбата за третото тримесечие

Придобиването на BG Group е засилило производството ѝ на петрол, помагайки да се преодолее сривът на цените

10:43 | 01.11.16 г.

Петролната компания Royal Dutch Shell съобщи, че печалбата ѝ за третото тримесечие е нараснала със 17%, след като придобиването на BG Group е засилило производството ѝ на петрол, помагайки да се преодолее сривът на цените, съобщава Bloomberg.

Коригираната печалба спрямо еднократните ефекти и инвентарните промени е нараснала до 2,79 млрд. долара от 2,38 млрд. долара на годишна база, заяви базираната в Хага Shell във вторник. Това е доста над средната оценка за 1,79 млрд. долара на 14 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Бен ван Бюрден, който приключи рекордната покупка на BG Group през февруари, обеща да засили икономиите от придобиването и да използва по-високите парични потоци, за да защити дивидента след двугодишен срив на цената на петрола. Макар че покупката увеличи производството на Shell от Австралия и Латинска Америка, тя принуди компанията да поеме дълг за милиарди долари в момент на евтин петрол.

Средната цена на петрола сорт Брент е била 46,99 долара за барел през тримесечието спрямо 51,30 долара преди година и 47,03 долара през предишните три месеца. Спадът, който започна в средата на 2014 г., накара компаниите да отлагат проекти, да отменят инвестиции за милиарди долари и да съкращават работни места. Цените са се увеличили с почти 7% от решението от 28 септември на ОПЕК да ограничи производството.

Ван Бюрден предоговори договори, елиминира над 12 хил. места и започна програма за продажба на активи за 30 млрд. долара, за да ограничи вредите от срива на петрола. Компанията се подготвя за среда на „възможно най-ниските“ цени на петрола, заяви ръководителят по производството Анди Браун миналия месец.

Акциите серия В на Shell – най-широко търгуваните, са поскъпнали с 37% от началото на годината досега. В същото време индексът World Oil & Gas Index на Bloomberg е напреднал само с 10% през периода.

Shell приключи с придобиването на BG за 54 млрд. долара на 15 февруари. Покупката даде на компанията 20% дял от глобалния пазар за втечнен природен газ, както и петролни полета с висок марж в Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още