fallback

Марио Драги: Европейците искат "осезаеми ползи" от институциите на ЕС

Влиянието на Brexit засега е ограничено и силните реакции на финансовите пазари се обърнаха, заяви президентът на Европейската централна банка

20:34 | 26.09.16 г.

Европейският съюз трябва да покаже, че носи ползи за живота на хората, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от CNBC.

"Европейците искат институциите ни да донесат осезаеми ползи за ежедневния им живот. Трябва да отговорим на този призив с действие", каза Драги по време на изслушване в Европейския парламент.

"Затова съм тук днес - не само да покажа отново, че ЕЦБ държи да бъде отговорна пред гражданите на Европейския съюз, но и да обсъдя с вас какво прави ЕЦБ, за да изпълни мандата си", допълни той.

ЕЦБ определя паричната политика на 19-те страни членки на еврозоната.

Драги заяви още, че засега икономиката на еврозоната изглежда "гъвкава към глобалната и политическата несигурност след резултата от британския референдум".

"Първоначалното влияние на референдума е ограничено и силните реакции на финансовия пазар, като пониженията на цените на акциите, в голяма степен се обърнаха", заяви Драги.

Въпреки това той предупреди за "значително отслабване" на чуждестранното търсене след вота за Brexit през юни, който охлажда ръста на износа.

Според изчисленията на ЕЦБ икономиката на еврозоната ще нарасне с 1,7% през 2016 г. и с по 1,6%  през 2017 и 2018 г. Инфлацията се очаква да възлезе на 0,2% тази година, след което ще се ускори до 1,2% следващата година и до 1,6% през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още