fallback

Френският централен банкер призова да се спазват обещанията за дефицита

Ако Франция спази целта за дефицита през 2017 г., то той ще падне под 3% от БВП за първи път от десетилетие

20:13 | 20.09.16 г.
Автор - снимка
Създател

Управителят на френската централна банка Франсоа Вилероа дьо Гало предупреди кандидат-президентите, че надеждността на Франция в Европа зависи от това страната да спазва сегашните планове на правителството за свиване на бюджетния дефицит през следващата година в рамките на лимитите, заложени от Европейския съюз (ЕС). 

Основните кандидати на консерваторите имат програми, според които Франция вероятно няма да спази сегашното обещание на социалистическото правителство да понижи дефицита под 3% от БВП през 2017 г., посочва Ройтерс.

„Всичките ни европейски партньори очакват дефицитът ни да е под 3 на сто през 2017 г.“, казва Дьо Гало пред радио Europe 1. “Ако искаме да ни чуват и да ни вярват, то тогава свеждане на дефицита под тези 3% е централно условие за нашата надеждност и влияние в Европа”, допълва той.

Правителството на Франсоа Оланд се очаква днес да актуализира основните си икономически и бюджетни прогнози. В края на месеца пък ще бъде публикуван и бюджет 2017 г. на страната.

Засега целта за дефицита през 2017 г. е 2,7% от БВП, което би било първият път от десетилетие насам, когато дупката в бюджета се вмества в минимума от 3 на сто, заложен от ЕС.

Европейската комисия (ЕК) търпи сериозни критики, че не наказва няколко държави, които не спазват правилата, заложени в Пакта за стабилност и растеж. През лятото Брюксел „пощади“ и Испания и Португалия за прекомерните дефицити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още