fallback

ЕК: До края на 2016 г. ЕС и Япония ще имат споразумение за свободна търговия

В Европа нараства враждебното настроение срещу подобни споразумения

14:54 | 20.09.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Заместник-председателят на Европейската Комисия Юрки Катайнен изрази увереност, че ЕС и Япония могат да постигнат споразумение за свободна търговия до края на годината, предаде Ройтерс.

Катайнен, който е на посещение в Токио, отбеляза, че все още има различия по защитените географски названия на продукти и по-конкретно правилата, свързващи селскостопански продукти, например Пармска шунка, с определен географски район, както и държавните поръчки в транспортния сектор, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

В Европа нараства враждебното настроение срещу споразуменията за свободна търговия, тъй като според критиците им те ще причинят загуба на работни места и ще засилят различията в доходите. 

За някои хора е трудно да приемат свободната търговия, тъй като може да доведе до неравенство. Нашето мнение е, че колкото повече богатство има, толкова повече трябва да бъде поделяно, отбеляза Катайнен.

Той уточни, че е на посещение в Япония, за да се срещне с японски правителствени представители преди следващия кръг търговски преговори в Брюксел идната седмица.

Търговско споразумение може да добави от 0,6 до 0,8 процентни пункта към растежа на европейския брутен вътрешен продукт, допълни Катайнен.

Преговорите между ЕС и Япония по това споразумение вървят от март 2013 година и има опасения, че ако процесът се забави още, това може да доведе до загуба на инерция.

ЕС сключи всеобхватно търговско споразумение с Канада, но представители на някои европейски правителства се изказаха отрицателно за сделката, което поражда съмнение в способността на Европа да продължи с други подобни споразумения, предава още БТА.

Някои икономисти пък поставят под въпрос мотивацията на Япония за такова споразумение, тъй като правителството на премиера Шиндзо Абе поставя по-голям акцент върху търговското споразумение със САЩ и други страни от региона - Транстихоокеанско партньорство (ТТП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:31 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още