fallback

Independent: След сделката със САЩ Русия ще си върне статута на суперсила

"Ислямска държава" губи сили през последните месеци, сочи коментар на британското издание

08:43 | 15.09.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След споразумението със САЩ за Сирия Русия отново може да си върне ролята на суперсила, загубена след разпада на СССР, пише в свой коментар британското издание Independent.

Ако огънят в Сирия бъде прекратен в продължение на седем поредни дни и ООН успее да достави хуманитарна помощ на нуждаещите се, двете страни ще изградят център, който ще организира съвместните удари по цели на „Ислямска държава“ и сирийския клон на Ал-Кайда – Джабхат ан-Нусра.

Идеята да се изготви планирането и провеждането на операция, която може да се превърне в продължителна въздушна операция в Сирия. Вероятно това е и най-важният аспект на постигнатото в Женева споразумение. А ако тези планове проработят, Москва ще си върне статута на суперсила, поне в Близкия изток.

Със споразумението си Русия и САЩ ще отворят общ фронт в борбата с тероризма. Но все още е трудно да се прецени дали то ще проработи. Плановете например съдържат една голяма въпросителна. Досегашните въздушни удари, извършвани от САЩ и от Русия имаха успех и отслабиха терористичните групировки в страната. Трябва обаче и сухопътна операция, която да обхване всички цели. Именно това не е много ясно – кой ще осигури сухопътната операция, която да подкрепи масираните въздушни удари, пише още Independent.

„Ислямска държава“ започна да губи позиции – през май 2015 година групировката извоюва своите последни големи победи – градовете Палмира в Сирия и Рамади в Ирак, а след това изпусна контрола и над двата града.

Нещо повече организацията беше изтласкана и от Фалуджа, който контролираше повече от две години. Иракската армия, подкрепена от въздушните сили на САЩ, успяха да изгонят „Ислямска държава“ от града. Организацията вече няма достъп до външния свят, след като и турската армия затвори цялата граница със Сирия.

Но всичко това все още не означава, че „Ислямска държава“ е победена, защото има много организирани бойци, които могат да оказват натиск с терористични удари по света.

Организацията вече показва признаци на нервност и започна да затваря известните си центрове за обучение, най-малкото, защото част от тях са цели на водените от САЩ въздушни удари.

Това, което Independent наблюдава обаче е и че финансовите ресурси на „Ислямска държава“ започват да намаляват – не са били изплатени заплатите за военните и сътрудниците на организацията през миналата седмица. За това свидетелства източник на британското издание в иракския град Мосул. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още