fallback

Гръцките банки се готвят за нова "подстрижка"

Идеята е намаляване на необслужваните кредити с 40% до края на 2019 г.

12:08 | 10.09.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Банките в Гърция се подготвят за нова „подстрижка” на частните и корпоративни кредити на стойност 10-12 млрд. евро в следващите три години, пише гръцкият вестник „Катимерини”.

Идеята е намаляване на необслужваните кредити с 40% до края на 2019 г.

Целевото ниво за намаляване на лошите кредити се определя от единния надзорен механизъм на Европейската централна банка и се изразява в спад на необслужваните кредити от около 40 млрд. евро през следващите три години.

Насоките, издадени от контролните органи, предвиждат да бъде постигнато намаляване по четири начина - погасяване на кредити  за около 15 млрд. евро, отписване на задължения за още 10-12 млрд. евро, продажба на лоши кредити за около 8 млрд. евро, а други 5 млрд. ще се дойдат чрез имотна ликвидация.

„Подстрижката” и продажбата ще бъдат един от основните инструменти за разчистване на потребителските кредити.

Източници твърдят, че първата продажба на потребителските кредити ще се проведе през първото тримесечие на 2017 г., като става дума за портфейл на стойност 1,5 млрд. евро.

Ще има и щедри отписвания на малки и средни кредити, както и на някои от големите предприятия, което има за цел не само да подобри портфейла на корпоративни заеми, но и да помогне на предприятия, които могат да бъдат рационализирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
fallback