fallback

Гърция планира пробни емитирания на ДКЦ след включване към програмата на ЕЦБ

Според източници чрез емитиранията страната ще провери интереса на пазара и ще изпрати сигнал за възстановяването на страната

16:54 | 07.09.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Гърция може да осъществи едно или две малки емитирания на облигации след включването на дълга ѝ към програмата за количествено облекчаване на Европейската централна банка (ЕЦБ), за да тества интереса на пазара и да изпрати сигнал към инвеститорите, че ударената от криза страна отново се изправя на крака, съобщава Ройтерс.

Запознати с въпроса високопоставени представители казват, че членове на правителството са разделени по графика на емитирането, което ще отбележи първият набег към пазарите от Атина от 2014 г. насам. Преди това тя бе отрязана от международния пазар на облигации след избухването на дълговата криза през 2010 г.

„Може да има едно или две малки емитирания, за да се изпробва почвата и да се получи оценка“, казва високопоставен представител на финансовото министерство за Ройтерс, без да дава информация за матуритета или други детайли.

„Искаме да се възползваме от включването на нашите облигации в количествената програма и спада на доходността, който вероятно ще последва“.

С най-високото съотношение на дълг спрямо БВП в еврозоната от над 175% от брутния вътрешен продукт и с три последователни международни спасителни заема Атина се надява, че кредиторите ѝ ще определят мерките за облекчаване на дълга до края на годината.

Атина продаде три- и петгодишни облигации през 2014 г., но цените им бързо се сринаха и двата типа все още се търгуват за по-малко от номиналната им стойност. Гръцките 10-годишни държавни ценни книжа в момента са с доходност от над 8%, което е доста под средното ниво от 19% в средата на 2015 г., но все пак над 6-те процента, когато Атина продаде дълга през 2014 г.

Преди ЕЦБ да може да започне изкупуването на гръцки дълг като част от програмата си изкупуване на облигации, Атина трябва първо да приключи с втория преглед на сегашния международен спасителен заем, който се очаква да започне през октомври и който включва противоречиви реформи в трудовия сектор.

В замяна кредиторите обещаха, че Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) – спасителния фонд на ЕС, ще очертае какви мерки ще предложи за облекчаване на гръцкия дълг.

„Обсъждането с ЕМС напредва и в момента проучваме промяна от плаващ към стабилен лихвен процент за част от дълга ни“, казва официален представител, без да предоставя допълнителна информация.

Официални лица заявиха, че ЕМС може да представи предложенията си за облекчаване на дълга до края на годината. Международният валутен фонд (МВФ) и ЕЦБ тогава може да подготвят доклади за това дали дълговото бреме на Гърция е устойчиво, което по думите на ръководителя на МВФ Кристин Лагард от миналата седмица „в момента“ не е така.

Без устойчивост на дълга МВФ заяви, че няма да участва в третия спасителен заем на страната на стойност 86 млрд. евро.

ЕЦБ, която миналата седмица каза, че не може да предостави график за включването на страната в програмата си за количествено облекчаване на стойност 80 млрд. евро месечно, също ще проведе тест за устойчивост, преди да купи гръцки дълг.

Гръцки дълг за около 35 млрд. евро ще бъде допустим по програмата на ЕЦБ, която установява ограничение на емитента от 33% по покупките. Останалите 290 млрд. евро гръцки държавен дълг се държат от официалните кредитори на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още