fallback

160 млрд. евро несъбрани приходи от ДДС през 2014 г. отчете ЕК

Причината не винаги са измами - финансови проблеми и грешни изчисления също водят до разминавания в очакван и събран ДДС

18:37 | 06.09.16 г.
Автор - снимка
Създател

През 2014 година несъбраните приходи от данък добавена стойност (ДДС) в ЕС са в размер на 159,5 млрд. евро, съобщават от Европейската комисия. От Брюксел оценяват разликата между очакваните и действително събраните приходи от данъка като "неприемливо високи".

Тази констатация потвърждава необходимостта от реформа на системата на ДДС с цел повишаване на ефективността и намаляването на измамите, допълват още от ЕК. Не всички несъответствия обаче са причинени от измами с ДДС - част от несъбраните приходи се дължат на финансови проблеми и банкрути, както и грешни изчисления.

От данните е видно, че най-голям е процентът на разминаване на събраните и очакваните приходи в Румъния - 37,9 на сто. В Швеция пък е едва 1,2%. В доклада на ЕК е посочено още, че разликата между очакван и събран ДДС в България е 19,8%, а средното за ЕС достига до малко над 14 на сто.

Като абсолютна стойност размерът на несъбраните, но очаквани приходи, е най-голям в Италия - 36,9 млрд. евро и най-малък в Люксембург - 147 млн. евро.

От ЕК обещават законодателни предложения през 2017 година за възстановяване на принципа на начисляване на ДДС при трансгранична търговия в рамките на общността. Трансграничните измами и загуби от приходи от данъка в ЕС се изчисляват на около 50 млрд. евро годишно. Надешдите са, че с новата система те ще бъдат намалени с до 80%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
fallback