fallback

Б. Смаги: Европейските банки се нуждаят от сливания и подходяща банкова система

Според председателя на Societe Generale малко вероятно е Италия да поиска помощ за банките си от Европейския механизъм за стабилност

14:49 | 02.09.16 г.

Реформата на европейските банки трябва да бъде подкрепена от паневропейска банкова система и повече трансгранични сливания в Европейския съюз, заяви председателят на Societe Generale Бини Смаги пред CNBC.

Смаги, който беше член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) във вихъра на глобалната финансова криза от юни 2005 г. до ноември 2011 г., казва пред CNBC по време на форума „Амброзети“ в Италия: „Нуждаем се от европейска банкова система“.

Италианските банки са в светлината на прожекторите тази година заради опасения около тяхната платежоспособност. Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS), италианската банка, която е и най-старата в света, си осигури драматичен спасителен пакет от 5 млрд. евро през юли, след като месеци опасения за портфейла ѝ от лоши заеми сринаха цената на акциите ѝ.

Италианският банков сектор е заседнал в порочен, все по-затягащ се кръг заедно с икономиката. Банките не могат да дават кредити, за да захранят икономиката, самата  тя се влошава, а шансът на банките да получат нещо обратно от лошите си заеми се свива още повече.

BMPS все още трябва да привлече капитал, за да гарантира спасението си, което може да се окаже дори по-трудно след започналото миналия месец разследване на италианската прокуратура срещу главния изпълнителен директор Фабрицио Виола и бившия председател Алесандро Профумо заради пазарни манипулации.

Джанмария Грос-Пиетро, председател на Intesa Sanpaolo – един от най-големите кредитори в Италия, каза пред CNBC: “Сега всяка банка трябва да се отнася много строго към себе си“. По повод спасителния пакет той добавя: „Не защитихме по-слаби банки, защитихме хората“.

Друг усложняващ фактор е високият дял на обикновени хора, инвестирали в италианските банки, което усложнява взимането на спасителен заем по условията на ЕС, тъй като съгласно правилата инвеститорите са първите губещи.

Бини Смаги казва, че е малко вероятно Италия да поиска програма по Европейския механизъм за стабилност в подкрепа на банките.

Получавате тези публични пари, когато няма други налични. Случаят в Италия не е такъв“, казва той.

Най-важният въпрос е да разгледаме не само платежоспособността, но и рентабилността. Могат ли тези банки да привлекат частен капитал в бъдеще?“, добавя той.

Той подкрепи призива на други европейски банкови лидери към членовете на надзорния съвет в Базел, който ще има две срещи този месеца, да изяснят какво ще се случи с глобалните капиталови правила, докато се придвижват към следващата фаза от реформи след кредитната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:36 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още