fallback

Ердоган към ЕС: Къде са парите за бежанците?

ЕС обеща 6 млрд. евро на Турция, с които да бъде подобрена ситуацията в бежанските лагери

15:06 | 02.09.16 г. 22

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Европейския съюз, че не изпълнява своите обещания, дадени при подписването на споразумението за ограничаването на потока на мигрантите от турските лагери към Европа, съобщава гръцкото издание "Катимерини".

През март Брюксел и Анкара се разбраха за реадмисия на незаконно влезли в Европа бежанци, идващи от Турция, а в замяна ЕС се ангажира да плати 6 млрд. евро на Турция, с които да бъде подобрено положението на бежанците в турските лагери. Друго обещание, което даде ЕС, е да се разгледа въпросът за премахването на визовия режим за турските граждани, искащи да пътуват в общността.

"Какво става? Досега сте ни отпуснали 183 млн. евро", каза турският президент. Той допълни още, че средствата не са отпуснати директно на турската страна, а на организацията УНИЦЕФ. "Нито една държава не може да се справи сама с тази криза. За съжаление, обещанията не се спазват", каза още Ердоган, цитиран от АР.

В Турция в момента се намират 3 млн. бежанци, припомни още турският президент.

В последните месеци в ЕС се появяват опасения, че изпълнението на споразумението с Турция за бежанците е пред провал и това отново ще повиши потоците от мигранти към Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още