fallback

Европейските индекси попаднаха под натиск след поевтиняването на петрола

Цените на "черното злато" паднаха с около 3%, силен спад записаха и акциите на компаниите от минния сектор

19:25 | 22.08.16 г.

Европейските фондови борси затвориха под лек натиск в понеделник, след като инвеститорите не успяха да загърбят резките понижения на цените на петрола и на акциите на компаниите от минния сектор, пише CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 се колебаеше между ръст и спад през цялата сесия, като в крайна сметка затвори с минимално повишение от 0,09 на сто.

Британският индекс FTSE 100 се понижи с 0,44%, докато германският DAX изтри 0,47%. Френският индекс CAC 40 също се върна на червена територия, като записа спад от 0,24%.

Настроенията на инвеститорите на борсите в Европа бяха частично повлияни от търговията в САЩ, където индексите се оцветиха в червено при затварянето на сесията в Европа.

Фючърсите на петрола поевтиняха с 3% по време на следобедната търговия в Лондон, тъй като се засилиха опасенията от пренасищане на пазара. Значителното нарастване на износа на горива от Китай през юли, растящият брой петролни платформи в САЩ и вероятността за повишаване на износа на петрол от Нигерия и Ирак бяха сред факторите, които повлияха на настроенията на инвеститорите, отбелязва Ройтерс.

Цените на европейския сорт Брент и на американския лек суров петрол паднаха с по около 3 на сто при затварянето на сесията в Европа до нива от съответно 49,39 долара и 47,09 долара за барел. Енергийният сектор отбеляза спад от 0,67 на сто.

Най-слабо представящият се сектор в Европа беше този на основните суровини, който се понижи с 1,62% след резкия спад на цените на металите заради силния долар. Акциите на компанията за ценни метали Fresnillo поевтиняха с 5,9% заради спада на цената на среброто. Книжата на Glencore, Anglo American и Antofagasta също се озоваха на отрицателна територия.

Цената на акциите на ArcelorMittal падна с 2,1 на сто, след като южноафриканското й подразделение се съгласи да плати глоба в размер на 110 млн. долара заради заговор за фиксиране на цените на стоманата, съобщи Ройтерс.

Акциите на швейцарската компания за агрохимикали Syngenta поскъпнаха силно с 10,6% след новината, че американските регулатори са дали зелена светлина за придобиването й от ChemChina.

Книжата на френската търговска верига Carrefour пък скочиха с 2,7%, след като Bernstein повиши ценовия си таргет и перспективата за акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:58 | 09.09.22 г.
fallback