fallback

Сесията на европейските пазари приключи със спадове за индексите

Акциите на миннодобивните компании и банките оказаха най-голям натиск върху пазара

19:45 | 19.08.16 г.

С понижения на индексите приключи сесията на водещите европейски пазари.

Регионалният Europe Stoxx 600 отчита спад от 0,81% до 340 пункта. В Германия DAX 30 се понижава с 0,55% до 10 544 пункта, във Великобритания FTSE 100 изтрива 0,15% до 6 858 пункта, а във Франция CAC 40 отчита спад от 0,82% до 4 400 пункта.

В Милано FTSE MIB отписва 2,18% до 16 310 пункта, а в Испания IBEX 35 – 1,16% до 8 450 пункта.

Във Великобритания инвеститорите се отдръпнаха от пазара, след като от Даунинг стрийт 10 обявиха, че преговорите за напускането на Европейския съюз (ЕС) ще стартират през април 2017 г. По-рано се предполагаше, че новият премиер Тереза Мей ще изчака края на 2017 г. заради изборите във Франция и Германия.

Най-силен натиск върху индексите днес оказаха акциите на миннодобивните компании и банките. Инвеститорите продължават да наблюдават и колебанията на цената на петрола, както и на новините за отделните публични компании.

Трейдърите още оценяват и протокола от последната среща на Федералния резерв, който беше публикуван през тази седмица. Председателите на Федералния резерв за Ню Йорк и Атланта Уилям Дъдли и Денис Локхарт коментираха, че увеличение на лихвите през септември не може да бъде изключено.

Председателят на Фед за Сан Франциско Джон Уилямс също сигнализира, че подкрепя увеличение на лихвата в близко бъдеще. Според него твърде дългото изчакване може да струва скъпо на икономиката.

Междувременно главният изпълнителен директор на банка Monte dei Paschi di Siena беше обвинен в пазарна манипулация и фалшифициране на счетоводни документи в момент, в  който банката подготвя продажба на акции за 5 млрд. евро.

Търговията с акциите на UniCredit беше временно прекратена, след като поевтиняха с 5 на сто. В края на сесията акциите на банката поевтиняха с над 6 на сто.

Автомобилният сектор също се представи по-слабо от по-широкия пазар. Най-силен натиск върху сектора оказаха акциите на Fiat Chrysler и BMW, след като Goldman Sachs намали прогнозата си за BMW до “неутрална” и целта за цената на акциите на Fiat.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още