fallback

Борсите в Европа приветстваха ръста в цените на петрола

Инвеститорите се фокусираха и върху редица корпоративни отчети

19:31 | 11.08.16 г.

Европейските борсови индекси приключиха сесията в четвъртък с повишения, като инвеститорите приветстваха рязкото възстановяване при цените на петрола, съобщи CNBC

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,65%.

По време на сесията цените на петрола се колебаеха заради ръста в резервите в САЩ и рекордния добив в Саудитска Арабия, които оказваха натиск над пазара. WTI и Брентът в крайна сметка компенсираха ранните загуби и се търгуват на нива съответно 42,45 долара и 44,90 долара за барел.

В четвъртък Международната агенция по енергетика обяви в последния си доклад, че през 2017 г. светът ще потребява по-малко петрол отколкото се смяташе.

Акциите на енергийните компании компенсираха част от загубите, като SBM Offshore повече ръстовете с 2%, след като отчете задоволителни резултати и не промени прогнозите си.

Няколко компании в сферата на основните ресурси също възстановиха по-ранните загуби, въпреки че цените на металите се движеха в различни посоки. Glencore записа ръст в цената на акциите си от 1,5%, след като повиши прогнозата си за добива на мед, но понижи тази за добива на въглища и петрол.

Застрахователният сектор беше във фокуса на инвеститорите след отчети на редица компании. Zurich Insurance отчете нетна печалба от 1,6 млрд. долара през първото тримесечие, което е спад от 22% на годишна база. Акциите на компанията обаче поскъпнаха с 4,5%, след като компанията обяви, че печалбата от общото застраховане расте и опровергава очакванията за спад.

Акциите на Swiss Life поскъпнаха с 2,5%, след като нетната печалба за полугодието надмина очакванията. Британският застраховател Old Mutual отчете спад в печалбата преди облагане с данъци и акциите поевтиняха с 4,5%.

Германската енергийна компания RWE отчете оперативна печалба за полугодието, която не оправда очакванията, но акциите й поскъпнаха с 2 на сто.

Индустриалният гигант TyssenKrupp обяви, че печалбата се понижава с 16% на годишна база, но акциите компенсираха първочалното поевтиняване и се търгуваха с близо 1% ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:32 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още