fallback

Седем турски банки послушаха Ердоган и понижиха лихвите

Най-големите частни кредитори в страната обаче все още не са предприели ходове

19:44 | 11.08.16 г. 8

Турските банки послушаха призива на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган.

Най-малко седем банки в страната обявиха, че са понижили лихвите по ипотечните кредити вчера, след като Ердоган призова за това и заяви, че ще предприеме мерки срещу тези, които не ги свалят, съобщи Bloomberg. Тонът на Ердоган, който притиска централната банка на страната да понижи лихвите от години, беше силно критичен.

Речта му маркира и нова глава за инвеститорите в Турция, след като изискванията на правителството за лихвените политики се прехвърлят от централната банка към свободния пазар.

Банките, които послушаха призива на Ердоган, включват държавните кредитори TC Ziraat Bankasi AS, Turkiye Halk Bankasi AS и Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, както и частните Denizbank, TEB, Sekerbank и Kuveyt Turk. Най-големите частни кредитори в страната - Garanti, Akbank и Isbank - все още не са предприели ходове.

"Лихвените равнища, за каквито призовава правителството, може да доведат до загуби за кредиторите", коментира Садретин Багчъ, банков анализатор в Deniz Invest в Истанбул. Ердоган настоява лихвите да бъдат понижени до около 9% годишно, спрямо 13,72% в момента.

Според Мехмет Али Акбен, ръководител на банковия регулатор, банките могат да си позволят да свалят лихвите, ако ограничат разходите си за луксозни сгради и клонове.

Пониженията на лихвите идват след решение на централната банка да намали изискването за средствата, които търговските банки трябва да държат на депозит в регулатора, с половин процентен пункт във вторник. Банката разреши също на кредиторите да използват малка част чуждестранна валута и злато като резерви за задължения в лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:32 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още