fallback

Британският наплив за нови паспорти достигна Австралия и Нова Зеландия

Интересът на британски граждани към сайтовете на ведомствата в двете страни е скочил лавинообразно след вота за Brexit

12:38 | 08.08.16 г. 7
Автор - снимка
Създател

След вота за излизане на Великобритания от Европейския съюз в края на юни имиграционните власти на Нова Зеландия и Австралия отчитат сериозен ръст на британски посетители на съответните уеб сайтове. Броят на кликовете е скочил лавинообразно, съобщават говорители, цитирани от германската агенция DPA. 

Както е известно, на 23 юни британците гласуваха за Brexit, което поне в краткосрочен план доведе до понижаване на редица икономически показатели предимно във Великобритания, но също така и в други страни от ЕС.

Новозеландският сайт със съвети за имиграция е получил в двете седмици след референдума 5300 посещения на ден от Великобритания. По-рано среднодневните посещения от Острова са били около 1700. Почти двойно повече британци са се регистрирали в сайта, за да получават автоматично информация за възможностите за следване, работа и инвестиции в страната.

В деня след британския референдум австралийският сайт с условията за даване на гражданство отчита ръст на посещенията от Великобритания от цели 368 на сто до 890. Броят на кликовете месец след гласуването остава висок – с 27% повече, отколкото преди вота.

И за двете страни ЕС е третият по важност търговски партньор. В случая на Нова Зеландия – след Австралия и Китай, а в този на Австралия – след Китай и Япония. И двете държави осъществяват най-сериозен стокообмен в рамките на ЕС именно с Великобритания. Около една трета от износа на Нова Зеландия за ЕС е за Острова, в случая с Австралия този дял е 40%.

Двете страни вече обявиха, че възнамеряват да договорят нови споразумения за свободна търговия с Лондон.

В средата на юли вече стана ясно, че редица европейски страни, включително Германия, Унгария и Полша, отчитат вълна от запитвания за гражданство от британци, търсещи начини да гарантират възможността си да живеят и работят на континента. В зависимост от резултата от преговорите за излизане от ЕС британците може да изгубят правото да се придвижват свободно из Европа, освен ако не получат гражданство на друга страна членка на съюза. Запитвания за паспорти са получени и от българското посолство в Лондон. 

В първите дни след референдума вълна от запитвания за гражданство връхлетя посолството на Ирландия и пощенските клонове в Северна Ирландия.

Всичко за последствията от Brexit четете тук  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още