fallback

Анкара: Австрия е разсадник на расизъм

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу определи изказването на австрийския канцлер Кристиян Керн за прекратяване на преговорите като "ужасно грозно"

14:31 | 05.08.16 г. 7
Автор - снимка
Създател

Турският външен министър Мевлут Чавушоглу. Снимка: Ройтерс

Нови искри прехвърчаха в избухналия сериозен политически спор между Турция и Австрия заради искането на австрийския федерален канцлер Кристиян Керн преговорите за присъединяването на югоизточната ни съседка към Европейския съюз (ЕС) да бъдат прекратени.

Днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу определи изказването на Керн като „ужасно грозно“ и енергично се противопостави на него. „Австрия се превърна в център на радикалния расизъм“, заяви министърът пред TGRT Haber.

Вчера на австрийското изказване реагира министърът по европейските въпроси на Турция Омер Челик, който обвини канцлера на централноевропейската страна от социалдемократическата партия, че е използвал дясноекстремистки думи. „Притеснително е, че коментарите му звучат като тези на крайната десница", каза той, намеквайки за позициите на дясната популистка партия FPÖ в Австрия. Фактът, че Керн пада във „враждебни към Турция дискурси", е "тревожен", добави Челик.

Впоследствие отношение взе и австрийският външен министър Себастиян Курц. В Twitter той отхвърли критиките на турския министър. Страната трябва да си напише домашното и да е умерена в избора на думи и действия, каза той.

 

Weise Kritik d türk.Europaministers an BK Kern scharf zurück. #Türkei muss Hausaufgaben machen&sich in Wortwahl u Vorgehen im Land mäßigen.

— Sebastian Kurz (@sebastiankurz) August 4, 2016

В интервю за обществената телевизия  ORF Керн заяви, че преговорите за присъединяване на Турция са се превърнали в „дипломатическа фикция“. По думите му в продължение на десетилетия страната няма да се присъедини към общността. „Ще настояваме за алтернативна концепция“, заяви Керн, намеквайки за неформалната среща на върха на ЕС, която ще се проведе на 16 септември в Братислава.

Още в четвъртък обаче председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се противопостави на искането на Керн. 

В интервю за германската обществена телевизия ARD Юнкер разкритикува австрийския канцлер. В интервюто си Юнкер заяви, че не е полезно да се сигнализира на Турция едностранчиво за възможен край на разговорите. „Не става така, това трябва да бъде решено от всички страни членки и то единодушно“, подчерта той. Към момента обаче той не вижда подобна възможност.

Юнкер заяви също така, че ще е „сериозна външнoполитическа грешка" на Турция да се намекне, че ЕС по принцип не е готов да я приеме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 13.09.22 г.
fallback