fallback

Над 280 млн. домакинства ще почиват в чужбина до 2025 г.

Разходът за пътувание зад граница ще достигне 5 300 долара годишно на семейство

16:08 | 03.08.16 г.

Около 282 млн. домакинства ще планират поне една почивка зад граница годишно до 2025 г. Очаква се тогава увеличението на международните пътувания на домакинствата в световен мащаб да отбележи ръст от почти 35% спрямо 2015 г., показва проучване на Visa Inc.

Средните разходи на домакинствата, които е най-вероятно да пътуват в чужбина, ще достигнат през 2025 г. средно 5 305 долара годишно, се посочва в проучването.

Изследването се фокусира и върху ключовите фактори, които се очаква да влияят върху международните пътувания през следващото десетилетие. Сред тях са нарастващата средна класа в световен мащаб, по-голямата интернет свързаност, подобрената транспортна инфраструктура в много страни и застаряването на световното население, което има повече време за ваканции. 

Таблицата показва 10-те страни, които ще имат най-голям дял в пътуванията в чужбина, като прогнозите за 2025 г. са направени въз основа на резултатите от 2015 г.

Разходи за пътувания на домакинствата по света до 2025 г. (в млрд. долари). Проучването е направено сред домакинства, които печелят над 20 хил. долара годишно. Източник: Visa Inc.  

Нова глобална „пътуваща класа“

Изследването разкрива, че днес в световен мащаб на домакинствата с годишен доход над 20 хил. долара се падат над 90% от разходите за международни пътувания. Според прогнозите до 2025 г. почти половината от всички домакинства в света (945 млн.) ще имат доходи над 20 хил. долара, което ще стимулира международните пътувания и разходите, особено на домакинствата от нововъзникващи пазари като Китай, Русия и Бразилия.

Глобално застаряване

До 2025 г. пътуващите на възраст над 65 г. ще удвоят броя на международните си пътувания до около 180 млн. на година, което представлява едно от всеки осем международни пътувания в световен мащаб. По-възрастните туристи ще могат да си позволят по-дълги пътувания с по-голям комфорт при по-високи цени. Медицинският туризъм също ще бележи ръст в бъдеще.

Повишена свързаност

Глобализацията и технологиите разширяват достъпа до други страни. През следващото десетилетие се очаква изграждането на повече от 340 нови летища, като по този начин ще се оформят нови маршрути и дестинации, които ще направят международните пътувания по-лесни и удобни. В същото време осведомеността за възможностите за пътуване нараства с бързото навлизане в интернет и увеличаването на мобилните устройства по целия свят. Дигиталната свързаност не само насърчава по-голяма спонтанност в пътуванията, но също така стимулира по-широк спектър от персонализирани туристически възможности, казват авторите на проучването.

Проучването е осъществено от консултантската компания Oxford Economics. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още