fallback

Меркел потвърждава: Ще се справим

Джихадистите искат да подронят готовността ни да приемем хора, изпаднали в беда, но ние няма да се поддадем, заяви германският канцлер

16:16 | 28.07.16 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският федерален канцлер Ангела Меркел осъди насилието от Вюрцбург, Мюнхен и Ансбах и същевременно потвърди емблематичната си фраза от пика на кризата с бежанците миналата година. 

„Преди единадесет месеца не казах, че това ще е лесно, нещо, с което ще се справим между другото“, заяви тя по време на своята ежегодна пресконференция. „Днес, както и тогава, аз съм убедена, че ние можем да се справим с тази историческа задача - става дума за историческо предизвикателство в периода на глобализацията. Ние ще се справим с това предизвикателство“, каза тя, цитирана от DPA.

„Ние ще се придържаме към нашите принципи и ще приютяваме онези, които заслужават", подчерта Меркел. Цивилизованото общество трябва да защитава своите ценности, своя морал, добави канцлерът. 

Тя увери, че Германия ще направи всичко възможно, за да гарантира сигурността, макар че за целта първо е необходим щателен анализ, преди да се определи какви мерки трябва да се вземат.

"За нещастие, трябва да приемем факта, че в Европа са дошли много бойци ислямисти от Сирия", констатира тя.

Меркел изложи план от девет точки за борба срещу тероризма, който трябва да повиши равнището на сигурност в страната. Той включва опростяване на механизмите за депортиране на онези, на които бъде отказано убежище, създаване на "ранна система за предупреждение" за радикализация сред бежанците, използване на редовни войници в антитерористичните операции. Меркел настоя и за приемане на отлаганата отдавна  европейска директива за правата за притежаване на оръжия. 

„Джихадистите искат да подронят готовността ни да приемем хора, изпаднали в беда, но ние няма да се поддадем“, каза още Меркел в Берлин въпреки острите критики срещу нейната политика на отворени врати за бежанците. Канцлерът прекъсна лятната си отпуска, за да даде по-рано традиционната пресконференция по всички национални и световни проблеми, която обикновено се насрочва в края на август.

„Те сеят омраза и страх между културите, виждат само омраза и страх между религиите. Ние сме категорично против това", подчерта още Меркел.

Тя не пропусна да коментира и събитията в Турция след опита за военен преврат. „Нормално е след опит за преврат властите да се борят с това с всички средства. Това, което ме тревожи, е пропорционалността", каза Меркел, наричайки действията на властта "сурови".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още