fallback

Драги: Лихвените проценти ще останат на сегашните или по-ниски нива дълго време

Според президента на ЕЦБ е прекалено рано да се каже какви са финансовите последици от Brexit

16:48 | 21.07.16 г. 9
Автор - снимка
Създател

Очакваме основните лихвени проценти да останат на сегашните или по-ниски нива за продължителен период от време, включително отвъд обхвата на програмата за количествени улеснения (края на март 2017 г. - бел.ред.). Това заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги по време на пресконференцията след заседанието на институцията. Както се очакваше, банката остави основните си лихвени проценти без промяна.

"След референдума във Великобритания финансовите пазари в еврозоната устояха на скока в несигурността и волатилността с повишена издръжливост. Изразената готовност от страна на централните банки да предоставят ликвидност ако е необходимо, нашата облекчена парична политика и стабилната регулаторна рамка помогнаха за това пазарният стрес да бъде ограничен. Те продължават да подкрепят основния ни сценарий за продължаващо икономическо възстановяване и повишение на инфлацията", каза Драги.

"Същевременно предвид преобладаващата несигурност Управителният съвет на централната банка на еврозоната ще продължава да наблюдава развитията в икономиката и на финансовите пазари, за да гарантира трансмисията на облекчената парична политика към реалната икономика", допълни той.

"През следващите месеци, когато ще имаме повече информация, включително нови прогнози, ще сме в по-добра позиция да преразгледаме основните макроикономически условия, вероятната траектория на инфлацията и на икономическия ръст и рисковете в тези сфери. Ако е необходимо, за да постигнем тези цели, Управителният съвет ще действия, като използва всички налични инструменти в мандата си", каза още Драги. 

По думите му еврозоната все още е изправена пред редица рискове, включително последиците от референдума за Brexit, забавения ръст на развиващите се пазари и бавното прилагане на структурни реформи.

Според президента на ЕЦБ възстановяването на валутния съюз продължава с умерен темп, но вероятно ще се забави през второто тримесечие в сравнение с първото.

За пореден път Драги призова политиците да ускорят прилагането на реформи и да подобрят бизнес средата.

На въпрос дали банката обмисля промени в условията за изкупуване на облигации, за да не се изчерпат книжата, които може да изкупува, Драги заяви, че е прекалено рано да се каже дали има нужда от нови мерки. „ЕЦБ ще преразгледа ситуацията при следващото си заседание през септември. Не е имало дискусии за детайлите по такива промени“, посочи той.

Според него европейските банки днес са в по-добра форма, отколкото през 2009 г., отчасти заради действията на ЕЦБ да подсили сектора.

На въпрос какви ще са щетите от Brexit върху еврозоната Драги заяви: "Трябва да приемаме такива оценки със зрънце предпазливост. Прекалено рано е да се видят финансовите последици и трябва да изчакаме и да видим съществения резултат от вота".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още