fallback

Печалбата на Danske Bank се сви с 1% през второто тримесечие

Най-голямата датска банка запазва прогнозите си за 2016 г. въпреки предизвикателствата на пазарите

11:30 | 21.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Печалбата на най-голямата датска банка Danske Bank се понижава с 1% през второто тримесечие и не успява да оправдае очакванията на анализаторите, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба възлиза на 4,26 млрд. крони (631 млн. долара), а средната прогноза на анализаторите беше за 4,32 млрд. крони.

Нетната лихвена печалба (разликата между приходите, генерирани от активи с лихви, и разходите за обслужване на задълженията – бел.ред.) остава до голяма степен без промяна на ниво от 5,49 млрд. крони. Банката посочва, че запазва прогнозите си за 2016 г. въпреки повечето предизвикателства на пазарите. 

„Имахме задоволително първо полугодие въпреки трудните пазарни условия с отрицателни лихвени проценти, слаб икономически ръст и потиснато търсене“, казва главният изпълнителен директор Томас Борген в изявление. „Като цяло периодът се характеризира с ниска активност с изключение на финансовите пазари“, допълва той.

Никоя друга страна не е имала отрицателни лихвени проценти толкова дълго, колкото Дания. Тя въведе отрицателната депозитна лихва в средата на 2012 г. припомня Bloomberg.

Редица икономисти предупредиха, че решението на Великобритания да напусне Европейския съюз означава, че централните банки ще трябва да прибягват до екстремни парични стимули по-дълго време. За банки като Danske Bank това означава, че маржовете между кредитите и депозитите ще са под натиск по-дълго време, което ще кара институцията да търси алтернативни източници на приходи.

През тази година банката създаде звено за управление на активи на стойност 200 млрд. долара от съществуващи подразделения, включително това за пенсионно осигуряване. Печалбата на това звено преди данъци се понижава с 9% през второто тримесечие спрямо първото, а общата печалба се свива с 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:34 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още