fallback

Фондовите пазари в Европа записаха стабилни ръстове

Добрите новини от някои корпоративни отчети успяха да компенсират спада при компаниите в минното дело

19:23 | 20.07.16 г.

Фондовите пазари в Европа записаха стабилни ръстове в сряда след добро представяне на технологичния сектор. Освен това добрите новини от някои корпоративни отчети успяха да компенсират спада при компаниите в минното дело, съобщи CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 1%, като повечето сектори бяха на зелена територия.

Равнището на безработица във Великобритания падна до 4,9% през трите месеца до май, най-ниското ниво от октомври 2005 г. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха ставката да остане на ниво от 5%, каквато беше в периода февруари - април.

Производителят на уреди за бита Electrolux обяви, че оперативната печалба през второто тримесечие нараства със 70% на годишна база благодарение на добро представяне в Северна Америка. Въпреки това акциите на компанията поевтиняха с 6%.

Nordea отчете лек спад в оперативната печалба до 1,22 млрд. евро, което обаче е над очакванията. Акциите поскъпнаха с над 3%.

Eurotunnel, оператор на жп линиите под Ламанша, понижи очакванията си за печалбата през 2016 г. и заяви, че е трудно да се предвидят последиците от Brexit. Все пак приходите през първото полугодие нарастват с 2% на годишна база, но акциите останаха на червена територия.

Една от най-добре представящите се компании беше Ubisoft Entertainment, която отчете 7% ръст в цената на акциите, след като продажбите на разработчика на видео игри обяви печалба, която надмина очакванията.

Междувременно американската компания за семена Monsanto определи офертата на Bayer за придобиване в размер на 64 млрд. долара е „финансово неадекватна“. Акциите на германската компания поскъпнаха съвсем леко.

Акциите на Volkswagen поскъпнаха с 5,5%, след като компанията обяви, че печалбата през първата половина на годината надхвърли пазарните очаквания. Оперативната печалба преди приходи или разходи с еднократен ефект се повишава до 7,5 млрд. евро през първите шест месеца на 2016 г. в сравнение с 6,99 млрд. евро през първото полугодие на 2015 г.

Колебания в цената на акциите имаше при HSBC след новината, че двама високопоставени банкери са били арестувани заради подозрения в измами. Британската банка е отказала коментар, а акциите й поскъпват с 1,6%.

Секторът на технологиите се представи добре благодарение на гиганта SAP, чиито акции поскъпнаха с 6% след обявения 9-процентов ръст в оперативната печалба през второто тримесечие.

Секторът на основните ресурси пък отчете понижение. Акциите на Anglo American поевтиняха с 5,7 на сто, а тези на Fresnillo – с 3 на сто. BHP Billiton записа спад от 2,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още