fallback

Турция задържа 2745 съдии и прокурори

Арестувани са 10 членове на Върховния административен съд

01:06 | 17.07.16 г. 4
Автор - снимка
Създател

Турските власти са наредили в събота да бъдат задържани 2745 съдии и прокурори - във връзка с опита за военен преврат вчера, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от Ройтерс.

По-рано телевизията съобщи, че властите са отстранили от длъжност 2745 съдии в цялата страна. Телевизия CNN Turk съобщи, че в съботната вечер полицията е задържала Алпарслан Алтан, зам.-председател на Върховния съд на Турция.

Държавната Анадолска агенция посочва, че в потвърждение на призивите на властите за прочистване на правосъдната система от "гюленисти" са задържани 10 членове на Върховния административен съд и са издадени заповеди за арест на 48 административни и 140 апелативни съдии. Междувременно премиерът Бинали Йълдъръм съобщи за задържани близо 2900 военни. Мнозина от тях са се предали без съпротива и турски медии цитират техни твърдения, че са мислели, че участват в учения, докато не започнали въздушните удари по военни и правителствени сгради и протестиращите не започнали да се катерят по танковете.

Президентът пък Тайип Ердоган обвини привърженици на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, че стоят зад снощния опит за преврат.

Ердоган отдавна обвинява бившия си съюзник Гюлен, че е изградил паралелна структура в съдебната система, армията, образованието и медиите, която има за цел да свали правителството. Гюлен, който живее в Съединените щати, отхвърля обвиненията и публично осъди опита за преврат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:40 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още